Easy Blog Tricks


camarputih06@gmail.com..

tinggalkan link blog anda di bawah untuk di masukkan dalam list blog CamarPutih..Linkkan juga blog Camar Putih di blog anda.

jom merapu di sini

Followers

24.4.11

PAS : APABILA AZIZ BARI MENYERANG HAJI HADI..


Cerita Dr Aziz Bari mengkritik TGHH menjadi panas seminggu dua ini. Siapa tidak kenal Dr Aziz Bari, seorang pensyarah UIAM yang lantang dan berani mengeluarkan pendapat dalam arena politik di Malaysia. Selalunya, beliau ‘rajin’ me ‘sniper’ kerajaan dengan pelbagai lontaran pedas dan masin. Namun, saya rasakan mungkin beliau sedikit beralih angin untuk menggacah PAS terutamanya,mungkin bagi menyatakan ..”..Aziz Bari sudah datang!!..”ngeeee:)

Bagi saya, kritikan dan menuduh adalah biasa dan lumrah bagi sunnah di alam ini. Nak nak lagi bab politik. Apa-apa pun boleh terjadi.

Kritikan dan tuduhan Aziz Bari yang di tujukan secara khusus kepada TGHH telah di jawab oleh ramai pimpinan PAS, terutama yang paling lantang bersuara datang dari Dewan Pemuda. Ceritanya mudah, orang yang berani mengkritik, dia juga harus berani di kritik. Itu sifir mudah dalam bahasa kritikan.

Adalah perkara biasa mana-mana pertubuhan politik ,apabila pemimpin mereka di kritik atau di lempar dengan pelbagai tuduhan, akan ada pemimpin yang lain mem ‘back up’ dan bangun mempertahankannya. Bukankah itu adalah tugas ‘wajib’ yang tak perlu di ajar di dalam dewan kuliah.

Cerita samaada itu adalah ampu mahupun bodek, bagi saya ia adalah cerita lain. Yang pentingnya, apabila pemimpin mereka ‘di sentuh’, mereka akan pertahankan. Saya melihat, ini adalah situasi biasa dan tidak ada apa yang harus di pelikkan. Hatta sirah Rasulullah mencatatkan, bagaimana sahabat bangun ingin membunuh pencaci-pencaci Rasulullah.

Jadi tidak ada yang pelik pon apabila Dewan Pemuda dan pemimpin-pemimpian PAS yang lain bangun mempertahankan TGHH apabila di serang oleh Aziz Bari. Tak kan mempertahankan pemimpin sendiri pon tak boleh. Orang Kelantan oyak..”..beghat la gini..”

Saya umpamakan TGHH seperti seorang ‘ayah’ kepada pemimpin dan ahli PAS yang lain.
Cuba kita bayangkan, kita adalah seorang anak kepada seorang ayah yang sedang di kritik terang-terangan di depan mata. Adakah kita hanya sekadar ‘mempersilakan’ dan menyambut dengan senyuman yang manis lagi menawan tanpa bangun mempertahankan ayah kita walau sepatah?

Wahh..itu namanya ‘anak yang kurang mendapat ajaran’..

So, langkah yang di buat oleh Dewan Pemuda dan pemimpin PAS yang lain ibarat seorang anak yang baik, yang apabila di rotan di punggung, satu badan menggigil. Anak yang baik lagi, dia akan menyimpan rahsia dan kisah silam ayahnya, sebaik yang mungkin agar tidak di ketahui oleh umum. Andai di ketahui pon, seorang anak yang baik, dia akan cuba menjernihkan keadaan, agar ayahnya tidak di pijak-pijak oleh orang luar yang tidak tahu hal rumah tangga, yang berlaku di dalam rumah.

Ayah mana yang tidak pernah membuat kesilapan dalam membina rumah tangga yang sempurna dan baik. Tinggal lagi, bantuan dari anak-anak yang tinggal serumah untuk bersama-sama menggelokkannya.

Lain la andai anak-anak yang hidup dan tinggal serumah mempunyai agenda lain dengan orang luar untuk memburuk-burukkan ayah sendiri. Ini bab lain la..

Tapi yang kasihannya di lihat pula apabila Aziz Bari yang tidak mempunyai ‘rumah’, terkapai-kapai mempertahankan diri apabila di tuduh sebagai agen DSAI oleh bekas pemimpin PKR. Saya rasakan, andai Aziz Bari punyai ‘rumah’ sendiri, tidaklah beliau keseorangan. Tentu ramai yang mempertahankannya.

Inilah lumrah alam. Bukankah Aziz Bari menuduh TGHH sebagai Liabiliti kepada PAS. Tak sampai seminggu, beliau pulak mendapat tuduhan.

Apa yang kita bagi, itulah yang kita dapat…Sabor je lah Aziz oii..

1 comment:

Adam said...

Bukankah Aziz Bari menuduh TGHH sebagai Liabiliti kepada PAS.

Pembetulan: Aziz kata tok guru liabiliti kpd PR (Pakatan Rakyat). Kononnya tok guru penyebab gagalnya projek katak lompat 16 Sept.

Syabas PEMUDA PAS yg membela! tok guru bukan liabiliti, beliau ialah BERLIANiti bg jemaah dan ummah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...